Zoeken
  • Marlene

Weerstand toelaten?

Bijgewerkt op: mei 21

Ik heb een periode van rust achter de rug. Het perfecte moment om een pauze te nemen, te reflecteren en na te denken over wat ik wil.

En dat is gelukt. Met allerlei ideeën heb ik een lijstje gemaakt van de dingen die ik wil gaan doen/bereiken/aanbieden. Maar besloot me dan toch maar te focussen op datgene waar ik nu alledaags mee bezig ben….

Het duurde even voordat ik doorhad dat ik weer bezoek kreeg van een oude bekende: weerstand. En die had geen haast om weg te gaan.

Bij weerstand kan je een paar dingen doen: je erdoorheen worstelen (en helemaal bekaf zijn aan het einde van de rit), of er aan toegeven en niks doen.

Ik wilde het eens anders aanpakken: ik zie het, ik erken het en ik luister ernaar.

Erken de weerstand

Het beste waar je mee kan beginnen is het erkennen van de weerstand. In mijn werkelijkheid was die er gewoon, ik kon het niet negeren. Dus in plaats van mijn kop in het zand te steken koos ik ervoor om het in de ogen aan te kijken en het te erkennen.

Dat is al een eerste belangrijk stap in loslaten – het erkennen van wat er is, het accepteren van wat er leeft in jouw werkelijkheid.

Voel de angst

Nu ik de weerstand kon zien kon ik ook kleur bekennen. Want die weerstand was een masker, daar achter zat eigenlijk een stukje angst.

Angst voor mislukking of angst voor succes? Misschien de angst om enorm op mijn bek te gaan. Wat zit er verstopt achter die weerstand? Wat weerhoudt mij om de volgende sprong te maken?

Voor mij was het de angst om gezien te worden. Mezelf zo in de spotlight neer te zetten wat weer oude onzekerheden en blokkades opriep. De angst om naar een nieuw level te gaan en onderuit te gaan, want dat zou vast gebeuren toch?

… en spring!

Dat was het moment dat ik een andere beslissing kon nemen. Bij het erkennen van de angst besloot ik met haar maar eens een gesprek aan te gaan. Ik zeg “haar” – want door de angst een persoonlijkheid te geven en het buiten mezelf te zien is het makkelijker om er in gesprek mee te gaan (en afscheid van te nemen). Tenslotte is het een andere versie van mezelf, een schaduw die niet velen zien.

Dus na een goed gesprek, waarin ik bevestigde dat ze mij probeerde te beschermen voor het onbekende, mij veilig probeerde te houden – gaf ik aan dat het wel goed zou komen met me. Ik beloofde mijn best te doen zodat ze niet nog een keer door die angst heen hoefde te gaan. Dat ik echt altijd mijn best bleef doen.

Ze glimlachte, opende zichzelf en reikte mij haar hand. Ze zou me in de gaten blijven houden maar wist dat ze mij kon vertrouwen. Dat ik mezelf kon vertrouwen.

En dat kan jij ook!

Dus als je weerstand voelt: kijk het in de ogen aan, erken dat het er is, nodig het uit, laat het binnekomen en identificeer de angst die eronder zit. Gebruik die angst om je best te doen. Laat die person die achter de angst zit jouw beste vriend(in) worden, jouw houvast en je drijfveer.

Want weet je? Weerstand zal altijd wel weer opduiken! Bij je volgende grote stap, bij die duik in het diepe, in onzekere tijden. Daar kom je niet omheen. Het is onderdeel van een proces: het geeft aan dat je op het punt staat een volgende stap te nemen. Een nieuwe bewustwording.

De weerstand is er om jou een keuze te bieden: blijf ik veilig aan de kant of neem ik de sprong?

Waar kies jij voor?#weerstand #loslaten #durf #holistischcoach #mindfulnesscoach #burnoutcoach #vught #reikimaster #mbalance www.m-balance.nl

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stilte